preloader

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ

Τι είναι η νεφρεκτομή;

Είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείτε ολόκληρος ή ένα τμήμα του νεφρού. Στην πρώτη περίπτωση η επέμβαση ονομάζεται ριζική ενώ στην δεύτερη μερική νεφρεκτομή.

Πότε γίνεται νεφρεκτομή;

Συνήθως νεφρεκτομή γίνεται για τον καρκίνο του νεφρού. Πιο σπάνια νεφρεκτομή γίνεται σε φλεγμονές ή σε σοβαρές τραυματικές κακώσεις του νεφρού. Τέλος νεφρεκτομή μπορεί να γίνει σε έναν ανενεργή νεφρό που προκαλεί λοιμώξεις λόγω στάσης των ούρων.

Τι προετοιμασία χρειάζεται;

Η τυπική προετοιμασία γίνεται μέσα στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Ο τυπικός προεγχειρητικός έλεγχος που θα υποβληθείτε περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και ηλεκτροκαρδιογράφημα. Αν παίρνεται κάποια αντιπηκτικά φάρμακα θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας. Θα σας δοθούν οδηγίες για την διακοπή τους κάποιες μέρες πριν την επέμβαση και αν χρειαστεί για την αντικατάσταση τους από ενέσεις ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους.

Τι γίνεται κατά την διάρκεια της επέμβασης;

H επέμβαση μπορεί να γίνει ανοικτά (με τομή στο δέρμα), λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά, με γενική αναισθησία. Συνήθως χρειάζεται να τοποθετηθεί και ένας ουροκαθετήρας. Στην ανοικτή επέμβαση γίνεται μια τομή στο δέρμα ώστε να μπορεί ο χειρουργός να έχει πρόσβαση στον νεφρό. Στην λαπαροσκοπική μέθοδο γίνονται κάποιες μικρές τομές στο δέρμα από τις οποίες εισέρχονται η κάμερα, η οποία μεταφέρει μια εικόνα υψηλής ευκρίνειας σε μια οθόνη και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο γιατρός και οι συνεργάτες του (συνήθως 2) για να κάνει την χειρουργική επέμβαση. Τέλος η ρομποτική βασίζεται στην λαπαροσκοπική, αλλά όλα τα εργαλεία συνδέονται με ένα μηχάνημα που δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να κάθεται μπροστά απο μια οθόνη μακριά απο τον ασθενή και να τα χειρίζεται. Στην ριζική νεφρεκτομή ο χειρουργός αφαιρεί ολόκληρο το νεφρό μαζί με το λίπος που φυσιολογικά τον περιβάλει. Στην μερική νεφρεκτομή αφαιρείτε μόνο το τμήμα του νεφρού που πάσχει. Ο χρόνος παραμονής σας στο νοσοκομείο εξαρτάται από την μέθοδος της επέμβασης και από την κατάσταση της υγείας σας. Συνήθως σε ανοικτή επέμβαση απαιτούνται 7 ημέρες νοσηλείας (οπότε γίνεται και η αφαίρεση των ραμμάτων) και στις ενδοσκοπικές 3 ημέρες.

Ποιες οι επιπτώσεις της επέμβασης στη ζωή του ασθενή;

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν εντελώς φυσιολογικά μετά την αφαίρεση τους ενός νεφρού. Θα πρέπει όμως να σε ετήσια βάση να παρακολουθούν την νεφρική τους λειτουργία με μια απλή εξέταση αίματος. Επίσης θα πρέπει να ακολουθούν κάποιους οδηγίες ώστε να εξασφαλίσουν την φυσιολογική λειτουργία του εναπομείναντας νεφρού σε βάθος χρόνου. Οι πιο βασικές από αυτές είναι:

  1. Η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα
  2. Υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και χαμηλή σε λιπαρά.
  3. Περιορισμός αλατιού και υψηλής κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών.
  4. Τακτική άσκηση.

Τι είναι η πυελοπλαστική;

Η πυελοπλαστική είναι η επέμβαση κατά την οποία διορθώνεται το στένωμα της συμβολής του ουρητήρα με το νεφρό (πυελουρητηρική συμβολή). Η επέμβαση μπορεί να γίνει είτε ανοικτά είτε λαπαροσκοπικά.

Πότε γίνεται η πυελοπλαστική;

Η πυελοπλαστική γίνεται όταν υπάρχει στένωση της συμβολής του ουρητήρα με το νεφρό (πυελουρητηρική συμβολή), που δημιουργεί πρόβλημα όπως ουρολοιμώξεις ή προοδευτική καταστροφή της λειτουργίας του νεφρού.

Τι γίνεται κατά την διάρκεια της επέμβασης;

H επέμβαση μπορεί να γίνει ανοικτά (με τομή στο δέρμα), λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά, με γενική αναισθησία, θα κοιμάστε δηλαδή σε όλη τη διάρκεια του χειρουργείου. Στην ανοικτή επέμβαση γίνεται μια τομή στο δέρμα στην περιοχή του νεφρού, ώστε να μπορεί ο χειρουργός να έχει πρόσβαση στην πυελουρητηρική συμβολή. Στην λαπαροσκοπική μέθοδο γίνονται κάποιες μικρές τομές στο δέρμα από τις οποίες εισέρχονται η κάμερα, η οποία μεταφέρει μια εικόνα υψηλής ευκρίνειας σε μια οθόνη και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο γιατρός και οι συνεργάτες του (συνήθως 2) για να κάνει την χειρουργική επέμβαση. Τέλος η ρομποτική βασίζεται στην λαπαροσκοπική, αλλά όλα τα εργαλεία συνδέονται με ένα μηχάνημα που δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να κάθεται μπροστά από μια οθόνη μακριά από τον ασθενή και να τα χειρίζεται. Στην πυελοπλαστική μετά από προσέγγιση του νεφρού γίνεται χειρουργική πλαστική αποκατάσταση της περιοχής του στενώματος με διάφορες τεχνικές ανάλογα με το είδος του στενώματος. Θα χρειαστεί να τοποθετηθεί καθετήρας στην ουροδόχο κύστη και παροχέτευση στην περιοχή του νεφρού. Ανάλογα με την τεχνική μπορεί να χρειαστεί να τοποθετηθεί είτε ένα σωληνάκι από το νεφρό στο δέρμα (νεφροστομία), είτε συνηθέστερα ένα σωληνάκι από το νεφρό στην κύστη μέσα στον ουρητήρα (ουρητηρικός καθετήρας), για να βοηθήσει στην επούλωση της περιοχής. Ο καθετήρας και η παροχέτευση αφαιρούνται συνήθως μετά 2-4 ημέρες και ο μέσος χρόνος νοσηλείας είναι μεταξύ 5-7 ημέρες.

Ποιες οι επιπτώσεις της επέμβασης στη ζωή του ασθενή;

Θα χρειαστεί περίπου 14 ημέρες μέχρι να επουλωθεί πλήρως το τραύμα και 4 με 6 εβδομάδες μέχρι να μπορείτε να επιστρέψετε πλήρως στις δραστηριότητές σας. Στην λαπαροσκοπική και ρομποτική μέθοδος ο χρόνος ανάρρωσης είναι πολύ συντομότερος.

Μπορεί να αισθάνεστε ενοχλήσεις στην κύστη κατά την ούρηση λόγω της τοποθέτησης του ουρητηρικού καθετήρα μέχρι την αφαίρεσή του.

Αν προϋπήρχε μείωση της λειτουργικότητας του νεφρού θα πρέπει να γίνει επανέλεγχος της λειτουργικότητας του.

 

Εγγραφείτε στο
Newsletter

***Ενημερωθείτε για την Ουρολογία