Στυτική δυσλειτουργία

στυτική δυσλειτουργίαΠερίπου 300.000 Έλληνες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας, ωστόσο ελάχιστοι είναι αυτοί που επισκέπτονται τον γιατρό τους για να εξεταστούν. Αποτελεί  θέμα ταμπού για έναν άνδρα, ενώ όλοι συμφωνούν πως αποτελεί βασικότατο  παράγοντα για μια καλή ποιότητα ζωής!

 

 

ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η στυτική δυσλειτουργία είναι η μη ικανότητα επίτευξης, ή διατήρησης μιας στύσης αρκετά σκληρής, ώστε να επιτρέπει τη διείσδυση ή και να διατηρεί τη σκληρότητα του πέους μέχρι τον οργασμό. Περίπου το 20% των ανδρών υποφέρει κάποια στιγμή της ζωής τους από στυτική δυσλειτουργία. Η επίπτωση της δυσλειτουργίας αυξάνεται με την ηλικία. Το 4% περίπου των 50άρηδων και το 17% των 60άρηδων βιώνουν μια ολική ανικανότητα επίτευξης στύσης, ενώ η επίπτωση της στυτικής δυσλειτουργίας αυξάνεται κατακόρυφα, στο 47%,για τους άνδρες άνω των 75 ετών. Αντίθετα με ότι πιστεύουμε οι περισσότεροι, δεν είναι μια αναπόφευκτη συνέπεια της διαδικασίας της γήρανσης, από τη στιγμή που είναι θεραπεύσιμη σε κάθε ηλικία.

Το βασικό όργανο της στύσης είναι το πέος το οποίο αποτελείται από τα δυο σηραγγώδη σώματα δεξιό και αριστερό καθώς και το σπογγιώδες σώμα της ουρήθρας. Εξωτερικά το πέος καλύπτεται από τον ινώδη χιτώνα ο οποίος επίσης συμμετέχει στην σκληρότητα του πέους και τον καθορισμό του σχήματος του. Ουσιαστικά η στύση είναι ένα σύνθετο νευροαγγειακό φαινόμενο, όπου ο βασικός νευροδιαβιβαστής του είναι το μονοξείδιο του αζώτου.

ΑΙΤΙΑ

Ο συνήθης ύποπτος είναι η ανεπάρκεια του αρτηριακού δικτύου του πέους συνέπεια της ανάπτυξης αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες του, που μπορεί να αντανακλά μια γενικευμένη αγγειακή διαταραχή.  Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αποτελεί προάγγελο στεφανιαίου επεισοδίου το οποίο εκδηλώνεται συνήθως μέσα σε τρία με πέντε έτη .

Η στυτική δυσλειτουργία οφείλεται γενικά σε ψυχολογικά ή και οργανικά αίτια. Σε νεαρές ηλικίες τα ψυχογενή αίτια υπερτερούν και μετα την ηλικία  των 50 ετών υπερτερούν τα οργανικά αίτια σε ποσοστό 80%. Τα συχνότερα αίτια είναι το μεταβολικό σύνδρομο (Σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, καρδιαγγειακές παθήσεις, παχυσαρκία) κάπνισμα, ναρκωτικές ουσίες, ορμονολογικές διαταραχές, νευρολογικές παθήσεις και χειρουργικές επεμβάσεις στην πύελο.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Βασικά στοιχεία που πρέπει να παρατηρήσει ένας άνδρας που υποψιάζεται ότι «κάτι δεν πάει καλά» είναι η παρουσία ή απουσία φυσιολογικών πρωινών ή/και νυχτερινών στύσεων, η ξαφνική έναρξη του προβλήματος και η συσχέτιση του με κάποιο  στρεσογόνο γεγονός της προσωπικής του ζωής καθώς και η παρουσία φυσιολογικών στύσεων μετά από σεξουαλικό ερεθισμό. Το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η συζήτηση του προβλήματος του με κάποιον ανδρολόγο ο οποίος μετα από κλινική εξέταση και λήψη ιστορικού θα προγραμματίσει τις εργαστηριακές εξετάσεις που θα αναδείξουν την αιτία του προβλήματος ή θα αποκλείσουν κάποια οργανική διαταραχή, για να λάβει ο ασθενής σωστή, στοχευμένη και επομένως αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι διάγνωση της στυτική δυσλειτουργία ξεκινάει αρχικά από τον ίδιο τον ασθενή, ενώ ο ουρολόγος/ανδρολόγος αναλαμβάνει την αναγνώριση του υπεύθυνου αιτίου με σκοπό την αντιμετώπιση του. Ο προτεινόμενος  εργαστηριακός έλεγχος περιλαμβάνει τη γενική αίματος, τις βασικές βιοχημικές εξετάσεις, πλήρες λιπιδαιμικό προφίλ και ορμονολογικό έλεγχο (μέτρηση τεστοστερόνης και προλακτίνης.)

Ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις ακολουθούνται από τον ουρολόγο όπως το triplex πέους, η καταγραφή της νυχτερινής στύσης και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις όπως η σηραγγομετρία /σηραγγογραφία.

Η στυτική δυσλειτουργία που «χρονίζει», ιδιαίτερα όταν αυτή αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα στεφανιαίας νόσου, δεν είναι ένα πρόβλημα που αρκεί να το «κουκουλώσουμε» και να ζούμε με αυτό. Οφείλουμε στον εαυτό μας να το αντιμετωπίσουμε έγκαιρα για να δοθεί η ευκαιρία να τροποποιηθούν οι παράγοντες κινδύνου και να αναστραφεί έτσι η εξέλιξη μιας γενικευμένης αγγειοπάθειας.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια διαταραχή που αντιμετωπίζεται. Πολλές μέθοδοι αντιμετώπισης είναι διαθέσιμες και περιλαμβάνουν τη φαρμακευτική με τους αναστολείς φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (σινδεναφίλη, ταδαλαφίνη, βαρντεναφίλη). Παράλληλα όμως θα πρέπει να ακολουθούνται και γενικά μέτρα, όπως απώλεια βάρους (κυρίως στους ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο) περιορισμός λιπαρών και κορεσμένων στην διατροφή, περιορισμός του καπνίσματος και άσκηση (20 λεπτά γρήγορου βαδίσματος έως ο ασθενείς να ιδρώσει). Θεραπείες δεύτερης γραμμής αποτελούν η εφαρμογή ενδοσηραγγωδών ενέσεων αγγειοδραστικών ουσιών ή τρίτης γραμμής με πεικές προθέσεις.

ΝΕΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΡΟΥΣΤΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ

Μια νέα μέθοδος εφαρμόζεται με επιτυχία στο Κέντρο μας με χρήση κρουστικών κυμάτων. Το σύστημα ED1000 είναι ότι πιο σύγχρονο έχει αναδείξει η ιατρική έρευνα και τεχνολογία τα τελευταία χρόνια. Doctor_treat_EDΗ συσκευή εφαρμόζει χαμηλής εντάσεως εξωτερικούς κρουστικούς παλμούς στο πέος οι οποίοι προκαλούν μια σειρά από βιοχημικές διεργασίες σε κυτταρικό επίπεδο, με τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων αγγειακών κλάδων και την αύξηση της αιματικής ροής στις πεικές αρτηρίες.

Μέχρι σήμερα, οι θεραπευτικές επιλογές για την καταπολέμηση της στυτικής δυσλειτουργίας αγγειακής αιτιολογίας αντιμετώπιζαν περιστασιακά μόνο το σύμπτωμα και όχι την αιτία. Με τη νέα θεραπευτική μέθοδο αντιμετωπίζεται πλέον το αίτιο της πάθησης, αφού τα κρουστικά κύματα προκαλούν επαναγγείωση του πέους.

Τα κρουστικά κύματα είναι ηλεκτροϋδραυλικά κύματα , παρόμοια με τα κύματα που χρησιμοποιούνται θεραπευτικά από πολλές ιατρικές ειδικότητες, όπως η Ουρολογία, η Ορθοπεδική, η Καρδιολογία και η Ωτορινολαρυγγολογία. Ο Ουρολόγος χρησιμοποιεί ειδική κεφαλή με κάτοπτρα πάνω στο δέρμα του πέους, μέσω των οποίων μεταφέρονται στην περιοχή-στόχο (σηραγγώδη σώματα του πέους) με μη επεμβατικό τρόπο και εντελώς ανώδυνα τα κρουστικά κύματα.

Πώς γίνεται η εφαρμογή της θεραπείας και πόσο αποτελεσματική είναι;

Η θεραπεία γίνεται στο ιατρείο μας σε 12 συνεδρίες των 30 λεπτών σε διάστημα 9 εβδομάδων. Είναι εντελώς ανώδυνη και, το κυριότερο, δεν έχει παρενέργειες. Στους ασθενείς που υποβλήθηκαν στη θεραπεία παρατηρήθηκε αύξηση της αιματικής ροής στο πέος κατά 140%, ενώ το 80% των ασθενών διακόπτουν τη λήψη φαρμάκων για τη στύση μετά τη θεραπεία, αφού δεν τα χρειάζονται πια. Πρόσφατη δημοσίευση έδειξε ότι στους άντρες που δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα, η θεραπεία με κρουστικά κύματα είναι αποτελεσματική, αφού το 70% των αντρών θα ανταποκριθούν μετά τα κρουστικά κύματα στα σκευάσματα για τη στυτική δυσλειτουργία.